Andere offizielle Informationen und Dienste: www.belgium.be

Hoe organiseer ik een oefening?

Oefening met tankwagen
Lokale besturen zijn verplicht om minstens één keer per jaar een multidisciplinaire oefening te organiseren.

Waarom oefenen? 

Regelmatig oefenen is noodzakelijk om

  • de betrokken actoren de kans te geven om hun kennis om te zetten in ervaring en routine.
  • de procedures en de nood- en interventieplannen te testen en te optimaliseren.
  • onvoorziene obstakels te identificeren en informatiestromen te testen.  

Gemeenten kunnen samenwerken om een dergelijke oefening te organiseren of deelnemen aan een oefening georganiseerd door het provinciale of federale niveau.   

Soorten oefeningen 

Er zijn verschillende soorten oefeningen:

  • Bezoek aan een risicosite (bedrijven of andere locaties): kennismaking met het terrein en met de verschillende actoren, die op hun beurt kennismaken met de noodplanning. De beheerder van de betrokken site kan gestimuleerd worden om zich voor te bereiden op noodsituaties, in overleg met de bevoegde diensten. 
  • Technische oefening: oefening waarbij enkel inzet op het terrein wordt georganiseerd zonder betrokkenheid van een coördinatiecomité/(monodisciplinaire) crisiscel of CP-Ops.  
  • Virtuele oefening: het oefenen van specifieke vaardigheden door middel van een bepaalde virtuele applicatie en/of platformen door een of meerdere deelnemers.  
  • Case-study (scenario based training): een oefening waarbij een crisisscenario wordt gecreëerd en verschillende actoren een reeks vragen beantwoorden over hoe de crisis zou moeten worden beheerst (= rollenspel). Het scenario wordt niet in het reëel tempo uitgevoerd, op deze manier is er meer tijd om ieders rollen en de samenwerking te bespreken.  
  • Alarmeringsoefening: testen van alarmeringsprocedures, informatiedoorstroming en beschikbaarheid van de personen die in de alarmeringsprocedure zijn opgenomen;  
  • Table-top oefening: simulatie-oefening waarbij een coördinatiecomité/een (monodisciplinaire) crisiscel/een commandopost een scenario doorloopt en waarbij de nadruk gelegd wordt op het nemen van beleidsbeslissingen en de interne werking van de betrokken crisisbeheersstructuur;  
  • Commandopostoefening: simulatie-oefening waarbij meerdere specifieke crisisstructuren simultaan een scenario doorlopen waarbij de nadruk gelegd wordt op de commandostructuren en de informatiedoorstroming;  
  • Terreinoefening: oefening waarbij de nadruk gelegd wordt op de ontplooiing op het terrein en waarbij alle of een gedeelte van de betrokken diensten en hun materiaal worden ingezet in combinatie met de activatie van meerdere coördinatiestructuren. 

Deze types oefeningen kan je zowel monodisciplinair als multidisciplinair (waarbij 2 of meerdere disciplines betrokken worden) organiseren. 

Methodologie

Noodplanningsoefeningen volgen steeds een vaste methodologie

  1. Omschrijven van de doelstellingen
  2. Uitwerken van een oefenscenario
  3. Evalueren van de oefendoelstellingen
  4. Opstellen van verbeterpunten en deze verwerken in de nood-en interventieplannen.