Alarmeringstest op 3 juli: combinatie sirenes en sms

Crisisbeheer
Be-AlertAlarmering van de bevolking
Donderdag 3 juli 2014 wordt via verschillende kanalen een alarmeringstest uitgevoerd door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.
BE-Alert
  • Sirenes: tussen 12.00 en 13.30 uur zal de trimestriële test van het netwerk van de 570 elektronische sirenes plaatsvinden. Deze sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en Seveso-ondernemingen met hoge drempel.

 

  • BE-Alert: tussen 10.00 en 14.00 uur zullen 17 van de 33 pilootgemeenten van het project BE-Alert eveneens een sms versturen naar al hun inwoners die ingeschreven zijn in het systeem.

 

Het technische resultaat van de test zal op 3 juli in de loop van de namiddag beschikbaar zijn op de website van het Crisiscentrum.

Sirenenetwerk

Het sirenenetwerk dat wordt beheerd door Binnenlandse Zaken, bestaat momenteel uit ongeveer 570 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet om de bevolking te verwittigen bij noodsituaties.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan of binnen te blijven en de aanbevelingen van de overheid te volgen, meer bepaald via de media.

 

Sirenetest
De sirenes worden regelmatig getest om zeker te zijn dat ze werken bij een noodsituatie. Dagelijks wordt een stille test uitgevoerd, die niet hoorbaar is voor het menselijke gehoor. Elke eerste donderdag van het trimester wordt echter een hoorbare test gehouden.

Het alarmsignaal bij de trimestriële test is een gemoduleerde scherpe toon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal weerklinkt de gesproken boodschap “Proefsignaal”. U kunt de alarmsignalen hier beluisteren.

Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald.

 

BE-Alert

BE-Alert is een nieuw alarmeringssysteem dat de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een noodsituatie, sneller en duidelijker verwittigt en zo goed mogelijk informeert. De betrokken inwoners kunnen bij een noodsituatie dan een gesproken bericht of tekstbericht ontvangen. 33 gemeenten mee aan dit pilootproject.

 

Hoe inschrijven voor BE-Alert?
Naargelang de noodsituatie, kan de overheid die instaat voor het crisisbeheer besluiten om een alarmeringsboodschap te sturen via de kanalen waarover zij beschikt. Om verwittigd te kunnen worden via BE-Alert, moet u zich vooraf inschrijven. Ook als uw gemeente nu nog geen gebruik maakt van BE-Alert, is het toch al zinvol om u in te schrijven.

  • Surf naar www.be-alert.be.
  • Klik onderaan op de knop ‘Schrijf u in’.
  • Vul uw gegevens in. U kunt meerdere contactgegevens invullen (gsm-nummers, vaste telefoonnummers, e-mailadressen, faxnummers, taalkeuze)

 

Test BE-Alert - 3 juli
Op donderdag 3 juli 2014 zullen 17 gemeenten een test van BE-Alert doen door een testbericht te versturen per sms:

    • NL : Aarschot, Dendermonde, Etterbeek, Genk, Herentals, Kortrijk, Lier, Mol, Oudenaarde, Roeselare, Sint-Truiden, Zelzate, Zwijndrecht
    • FR : Engis, Etterbeek, Mouscron, Namur, Tubize 
 
 

Alle inwoners van deze gemeenten die hun gsm-nummer ingevoerd hebben in de databank BE-ALert, zullen een sms ontvangen met het bericht dat het om een test gaat.


Vragen?
De bevolking kan informatie over deze alarmeringstests krijgen via het informatienummer 0800-94 113 (van 30 juni tot 4 juli van 9u tot 16u). Inwoners kunnen hun opmerkingen ook meedelen via be-alert@ibz.fgov.be.