Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wat is de BNRA?

BNRA
Met de Belgian National Risk Assessment (Belgische Nationale Risicobeoordeling) wil het NCCN, samen met zijn belangrijkste partners, relevante risico’s waaraan België blootgesteld kan worden identificeren en evalueren, op een gestructureerde en wetenschappelijk correcte manier.

Sinds 2018 coördineert het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) deze risicobeoordeling. Dit is ook een verplichting in het kader van het EU-besluit van december 2013 (1313/2013/EU).

De BRNA 2023 - 2026 bouwt verder op de vorige nationale risicoanalyse 2018-2023. Op basis van eigen expertise en internationale benchmarking werd een niet-limitatieve lijst van potentiële risico's voor België opgesteld. Deze worden volgens hun oorsprong en/of aard ingedeeld volgens 7 categorieën:  

  • natuur
  • gezondheid
  • man-made
  • technologie & economie
  • cyber
  • nieuwe technologische of maatschappelijke ontwikkelingen (‘emerging risks’)
  • verstoringen van essentiële dienstverlening. 

Om een objectieve inschatting van de relevante nationale risico’s te verkrijgen zijn we nu op zoek naar experten met kennis ter zake om mee te werken aan de risicobeoordeling aan de hand van een onderbouwde en pragmatische methodologie. 

Wat zijn de doelstellingen? 

Risicoidentificatie - preventie - voorbereiding - crisisbeheer - herstel - evaluatieDe BNRA vult de eerste stap in van de risicocyclus,  met name de identificatie en evaluatie van risico’s. De resultaten van deze risicobeoordeling zijn een belangrijke bron van informatie om de volgende stappen van de risicocyclus invulling te geven, waaronder de noodplanning en het crisisbeheer. 

Het uiteindelijke doel van de BNRA is om op een gestructureerde en wetenschappelijke correcte manier de impact, waarschijnlijkheid en cascade-effecten in kaart te brengen voor  de nationale risico’s. Deze risicobeoordeling vormt één van de elementen die kan bijdragen aan het nationale noodplanningsbeleid en crisisbeheer. 

Wat doet het Nationaal Crisiscentrum? 

Het Nationaal Crisiscentrum is verantwoordelijk voor de nationale noodplanning en het crisisbeheer tijdens federale fases in België. De directie CIPRA (Kritieke Infrastructuur en Risicoanalyse) binnen het NCCN houdt zich bezig met het eerste aspect van de risicocyclus, nl. risico-identificatie en -evaluatie. Lees hier meer

Wil je weten hoe de BNRA zal verlopen? Lees hier meer