Noodplanning
Noodplannen
De aanpak van noodsituaties door de overheden wordt beschreven in noodplannen: Algemene Nood- en Interventieplannen (ANIP), Bijzondere Nood- en Interventieplannen (BNIP), monodisciplinaire interventieplannen, ...
Op de verschillende overheidsniveaus bestaan er tal van noodplannen voor de aanpak van incidenten. Bij de noodplanning en het crisisbeheer is er dus een gefaseerde aanpak. Afhankelijk van de aard van het incident, wordt de hulpverlening bij een noodsituatie gecoördineerd op gemeentelijk, provinciaal of nationaal niveau.
De verschillende noodplannen
In de noodplanning onderscheiden we de volgende drie soorten plannen. Deze plannen dienen een coherent geheel te vormen, zowel verticaal (tussen de verschillende niveaus) als horizontaal (op hetzelfde niveau tussen de verschillende actoren).
Noodplanningszones
De noodplanningszone is een “zone waarvoor – in functie van een bijzonder risico – de nodige maatregelen vooraf worden bepaald in een bijzonder nood- en interventieplan”
Rampoefeningen
Instituut Noodplanning
Het Hoger Instituut voor de Noodplanning (HIN) richt zich met zijn activiteiten en diensten op de het delen van informatie rond de multidisciplinaire en strategische aspecten van noodplanning en crisisbeheer. Daarin onderscheidt het HIN zich duidelijk van andere bestaande opleidingsinstanties.