Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nationaal Crisiscentrum test BE-Alert op schermen Pukkelpop

De Minister van Binnenlandse Zaken staat in een zaal op pukkelpop en geeft uitleg aan de pers. Scherm met tekst over de test BE-Alert.
Meteen verwittigd bij een noodsituatie op een festivalterrein? Pukkelpop en het Nationaal Crisiscentrum doen alvast de test. Op vrijdag 18 augustus werd de verzending van een bericht via BE-Alert getest op de schermen in de Dance Hall op het festivalterrein van Pukkelpop. 

Alarmering op mobiele schermen

Een snelle en brede communicatie naar de festivalgangers bleek 12 jaar geleden op Pukkelpop meer dan ooit van levensbelang. 

In 2017 lanceerde het Nationaal Crisiscentrum het alarmeringssysteem BE-Alert om de bevolking te kunnen verwittigen bij noodsituaties via sms, e-mail of een telefonische oproep. Sinds kort kan BE-Alert, dankzij een innovatieve technologie, ook alarmeringsberichten versturen naar digitale informatieborden. 

BE-Alert is één van de meest efficiënte communicatietools tijdens een noodsituatie”, stelt burgemeester van Hasselt Steven Vandeput. “Je kan festivalgangers zo snel op de hoogte brengen over de feiten en duidelijke handelingsadviezen meegeven. Zo kunnen we hopelijk verder onheil voorkomen. In Hasselt hebben we duidelijke lessen getrokken uit het verleden.

Ook mobiele schermen kunnen op evenementen ingezet worden om de bevolking te alarmeren. Op die manier bereiken lokale overheden zoveel mogelijk mensen – en dus ook festivalgangers. Naast een klassiek alarmeringsbericht via sms, kunnen lokale overheden aanvullend ook belangrijke informatie over veiligheidsmaatregelen bij een noodsituatie weergeven op de schermen op het terrein. 

Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken: "In geval van noodsituaties is het belangrijk om zeer snel de juiste informatie bij de mensen te krijgen. Zo zorgen we ervoor dat de bevolking zich niet hoeft te baseren op informatie die onvolledig of onduidelijk is. Tegelijkertijd kunnen we ook de nodige instructies meegeven om de veiligheid maximaal te garanderen. 

Heel wat mensen zijn 24/24 bereikbaar via hun smartphone, maar het is belangrijk om bij grote evenementen ook via andere kanalen te kunnen communiceren. Want juist dan nemen bezoekers misschien graag even afstand van de dagelijkse smartphone-gewoontes, en bij panieksituaties mag de kracht van duidelijke en voor iedereen zeer zichtbare aankondigingen en instructies op grote informatieschermen niet worden onderschat. We zetten vandaag met BE-Alert een nieuwe stap om iedereen zo goed en snel mogelijk te informeren, bij te staan en zo weerbaarder te maken voor noodsituaties." 

Jos Lantmeeters, gouverneur van Limburg: “Limburg was de eerste provincie waar alle gemeenten zich hebben aangesloten bij BE-Alert. Het is fijn dat dit systeem, dat al meermaals zijn nut heeft bewezen, nu ook getest wordt op één van de grootste evenementen in Limburg.

Veiligheid is prioriteit nummer 1

Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop: “De veiligheid van onze bezoekers, crew, buurtbewoners en uiteraard artiesten is altijd onze prioriteit nummer 1. Met in totaal ongeveer 80.000 mensen is Pukkelpop een kleine stad die heel wat structuur en planning vereist waarbij een juiste communicatieflow key is. Het spreekt dus voor zich dat we een initiatief zoals dat van BE-Alert naar waarde kunnen schatten. Indien we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen aan de optimalisatie van de veiligheid en het algemeen welzijn van evenement- of festivalbezoekers, doen we dat met veel plezier.

Bart Raeymaekers, Directeur-Generaal van het Nationaal Crisiscentrum: “Pukkelpop maakt van veiligheid een belangrijke prioriteit. Zij zijn dan ook een ideale partner om deze test mee uit te voeren. We maken op die manier ons BE-Alert-systeem robuuster en efficiënter voor in de toekomst.” 

The Safe Group, het bedrijf dat de schermen beheert op het festival, integreert deze BE-Alert functionaliteit in haar crowd control software SafeSign. Dit systeem wordt op Pukkelpop gebruikt, maar ook op andere grote evenementen en festivals, waaronder Rock Werchter en Graspop. Door deze integratie krijgen gemeenten zoals Heist-op-den-Berg en Pelt ook toegang tot deze functionaliteit voor de beeldschermcommunicatie in de publieke ruimte in hun regio.